Results 1 to 11 of 11

Thread: 06 R1200RT: Bike won't start after servo brake removal

  1. #1
    Registered User tasslehawf's Avatar
    Join Date
    Feb 2016
    Location
    Austin, TX
    Posts
    78

    06 R1200RT: Bike won't start after servo brake removal

    I recently tore out my servo brakes and replaced them with hard brake lines. All is good with that. I did remove the servo unit but ket the ecu plugged into the wiring harness.

    When I put the bike back together, it wouldn't start. My hex tool is telling me: 10167 : Output stage to Electric Fuel Pump faulty

    This would seem to point to the Fuel Pump Controller, but I tested it with a brand new one I just installed in another bike. Could it be the fuel pump?

    I was careful to reinstall all the connectors to the fuel tank and double checked in the service manual.
    2014 Triumph Speed Triple
    2007 F800S
    2006 R1200RT

  2. #2
    Registered User jandhumphreyme's Avatar
    Join Date
    Sep 2013
    Location
    Central Maine
    Posts
    555
    Do you have power to the fuel pump?
    So often times it happens that we live our lives in chains
    And we never even know we have the key

  3. #3
    Registered User tasslehawf's Avatar
    Join Date
    Feb 2016
    Location
    Austin, TX
    Posts
    78
    Quote Originally Posted by jandhumphreyme View Post
    Do you have power to the fuel pump?
    It gets about 10 volts (on start). I tried turning on the power and starting the ignition with the pump out of the tank to see what it does.

    It jerks once with the power on. With the ignition, it jerks again - and then again a couple seconds later.
    2014 Triumph Speed Triple
    2007 F800S
    2006 R1200RT

  4. #4
    Fortis Fortuna Adiuvat Omega Man's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Mansfield,MA
    Posts
    14,690
    Possibly battery voltage low?
    OM
    "You can do good or you can do well. Sooner or later they make you choose." MI5
    Mod Squad
    2009 F800GS 1994 TW200

  5. #5
    Registered User tasslehawf's Avatar
    Join Date
    Feb 2016
    Location
    Austin, TX
    Posts
    78
    Battery has been on a trickle charger.
    2014 Triumph Speed Triple
    2007 F800S
    2006 R1200RT

  6. #6
    Fortis Fortuna Adiuvat Omega Man's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Mansfield,MA
    Posts
    14,690
    Quote Originally Posted by tasslehawf View Post
    Battery has been on a trickle charger.
    I would try watching the battery voltage while you try to start the bike.
    OM
    "You can do good or you can do well. Sooner or later they make you choose." MI5
    Mod Squad
    2009 F800GS 1994 TW200

  7. #7
    Registered User tasslehawf's Avatar
    Join Date
    Feb 2016
    Location
    Austin, TX
    Posts
    78
    Quote Originally Posted by Omega Man View Post
    I would try watching the battery voltage while you try to start the bike.
    OM
    What numbers should I be looking for?
    2014 Triumph Speed Triple
    2007 F800S
    2006 R1200RT

  8. #8
    Fortis Fortuna Adiuvat Omega Man's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Mansfield,MA
    Posts
    14,690
    Quote Originally Posted by tasslehawf View Post
    What numbers should I be looking for?
    Over 12v would be great. Sometimes a ďgoodĒ looking battery can be drawn down hard with the starter- leaving nothing for the other functions. The computers need to see at least 9.2v during the start cycle.
    OM
    "You can do good or you can do well. Sooner or later they make you choose." MI5
    Mod Squad
    2009 F800GS 1994 TW200

  9. #9
    Registered User tasslehawf's Avatar
    Join Date
    Feb 2016
    Location
    Austin, TX
    Posts
    78
    Quote Originally Posted by Omega Man View Post
    Over 12v would be great. Sometimes a “good” looking battery can be drawn down hard with the starter- leaving nothing for the other functions. The computers need to see at least 9.2v during the start cycle.
    OM
    It drops to 9.6 (and recovers to 12 right away) when I try to start it.

    I also checked this and throttle cables aren't pulled out. I'm really not sure.
    https://advrider.com/f/threads/06-12...#post-39180752

    It did this exact same behavior one morning after a hard freeze so maybe it is the battery..?
    2014 Triumph Speed Triple
    2007 F800S
    2006 R1200RT

  10. #10
    Fortis Fortuna Adiuvat Omega Man's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Mansfield,MA
    Posts
    14,690
    Quote Originally Posted by tasslehawf View Post
    It drops to 9.6 (and recovers to 12 right away) when I try to start it.

    I also checked this and throttle cables aren't pulled out. I'm really not sure.
    https://advrider.com/f/threads/06-12...#post-39180752

    It did this exact same behavior one morning after a hard freeze so maybe it is the battery..?
    9.6 isnít really enough. 12 isnít real good either. Try a jump- from a known good battery and let us know.
    OM
    "You can do good or you can do well. Sooner or later they make you choose." MI5
    Mod Squad
    2009 F800GS 1994 TW200

  11. #11
    Registered User tasslehawf's Avatar
    Join Date
    Feb 2016
    Location
    Austin, TX
    Posts
    78
    Quote Originally Posted by Omega Man View Post
    9.6 isnít really enough. 12 isnít real good either. Try a jump- from a known good battery and let us know.
    OM
    New battery didn't do it. Going to take the tank off and check everything again. Maybe replace the fuel pump? Not sure.
    2014 Triumph Speed Triple
    2007 F800S
    2006 R1200RT

Similar Threads

  1. 05 R1200RT ABS/Servo Problems & Removal
    By promptcritical in forum Hexheads/Camheads
    Replies: 1
    Last Post: 03-26-2018, 08:15 PM
  2. Help please - bike won't start... 2008 R1200RT
    By nelliott in forum Hexheads/Camheads
    Replies: 15
    Last Post: 06-09-2012, 04:21 AM
  3. Servo Brake Problem
    By dzacco in forum Flying Brick K-bikes
    Replies: 4
    Last Post: 07-09-2009, 05:30 PM
  4. R1150rt - Bad Brake Servo
    By DAVIS2X1 in forum Oilheads
    Replies: 8
    Last Post: 06-10-2008, 09:28 PM
  5. Brake Fault / ABS Servo
    By BouncinBob in forum Flying Brick K-bikes
    Replies: 0
    Last Post: 08-16-2004, 12:28 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •