Results 1 to 12 of 12

Thread: 18RTW USB stick not seen on restart

  1. #1
    Registered User
    Join Date
    Oct 2016
    Location
    New Hampshire
    Posts
    22

    18RTW USB stick not seen on restart

    Hi All,
    Sorting out my new to me 2018 r1200rt. I have a thumb drive loaded with music. Turn bike on. Plug in drive. Loads up. Plays all files fine. Turn radio off. Turn radio on. Keeps playing music. Turn BIKE off. Turn bike on. "No USB". Unplug it and plug back in. All is fine. I did do a search but couldn't find an answer to this issue.
    So--is there a trick to get it to see the drive on startup? I had hoped to bury a drive with all my music.
    Thanks in advance!
    61 R27, 64 R60/2, 82 R100RT, 01 R1100RT, 18 R1200RT, 63 Honda CA110, 65 Honda S90, 71 Honda CB350 and many gone but not forgoten

  2. #2
    Fortis Fortuna Adiuvat Omega Man's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Mansfield,MA
    Posts
    14,187
    Just for the Halibut, try turning the music off.... then the bike off.......Start the bike and try turning the music back on. See what happens.
    OM
    "You can do good or you can do well. Sooner or later they make you choose." MI5
    Mod Squad
    2009 F800GS 1994 TW200

  3. #3
    Registered User
    Join Date
    Oct 2016
    Location
    New Hampshire
    Posts
    22
    Tried that. No love.
    61 R27, 64 R60/2, 82 R100RT, 01 R1100RT, 18 R1200RT, 63 Honda CA110, 65 Honda S90, 71 Honda CB350 and many gone but not forgoten

  4. #4
    Fortis Fortuna Adiuvat Omega Man's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Mansfield,MA
    Posts
    14,187
    Can you switch to a different mode like FM radio before shutting off bike?
    OM
    "You can do good or you can do well. Sooner or later they make you choose." MI5
    Mod Squad
    2009 F800GS 1994 TW200

  5. #5
    Registered User
    Join Date
    Oct 2016
    Location
    New Hampshire
    Posts
    22
    Hmm. Will give that a try. I also haven't run for a while. Maybe it will eventually search for a drive attached.
    Anybody have a permanently attached thumb drive that gets found on startup?
    61 R27, 64 R60/2, 82 R100RT, 01 R1100RT, 18 R1200RT, 63 Honda CA110, 65 Honda S90, 71 Honda CB350 and many gone but not forgoten

  6. #6
    Registered User kevinsclo's Avatar
    Join Date
    Sep 2013
    Location
    Toronto, Canada
    Posts
    82
    Could the file system (partition table) be corrupted? Have you tried plugging the said usb drive to your computer and see if the contents can be read?

  7. #7
    Fortis Fortuna Adiuvat Omega Man's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Mansfield,MA
    Posts
    14,187
    Quote Originally Posted by 515PHOTO View Post
    Hmm. Will give that a try. I also haven't run for a while. Maybe it will eventually search for a drive attached.
    Anybody have a permanently attached thumb drive that gets found on startup?
    I have a vehicle that has all the same symptoms if Iím using AUX (iPod). As long as Iím into FM or Sirius before I shut the vehicle off, the iPod (AUX, memory stick) reboots fine.
    OM
    "You can do good or you can do well. Sooner or later they make you choose." MI5
    Mod Squad
    2009 F800GS 1994 TW200

  8. #8
    Registered User
    Join Date
    Oct 2016
    Location
    New Hampshire
    Posts
    22
    Success.
    I formatted 3 different thumb drives identically. Loaded them up with music. 2 of three worked as I hoped. They were seen on startup no issues. One did not--the one I had been working with of course. Not sure why it does not like this one. It is 8 gig. Maybe a size thing? The other two are 2 and 4 gig.
    The one not working well is a Kingston Data Traveler. Others are a sandisk and a conference giveaway.

    Thanks all for your insight. I will move on to my next question in a new thread soon!
    Cheers.
    61 R27, 64 R60/2, 82 R100RT, 01 R1100RT, 18 R1200RT, 63 Honda CA110, 65 Honda S90, 71 Honda CB350 and many gone but not forgoten

  9. #9
    Quote Originally Posted by Omega Man View Post
    I have a vehicle that has all the same symptoms if I’m using AUX (iPod). As long as I’m into FM or Sirius before I shut the vehicle off, the iPod (AUX, memory stick) reboots fine.
    OM
    One of my vehicles does the same. If I shut the vehicle off with the usb playing music. On restart, it won't find the drive. Put it back to FM, shut the vehicle off, turn it back on the usb drive is found.

    I use sandisk usb drives only.
    The lion does not even bother to turn his head when he hears the small dog barking.

    https://www.youtube.com/user/azqkr

  10. #10
    Fortis Fortuna Adiuvat Omega Man's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Mansfield,MA
    Posts
    14,187
    Iím a fan of sandisk as well. I like them in well sealed packages.

    As an aside, handed out or found in the parking lot thumb drives can be dangerous. Itís taking advantage of the human curiosity factor and can be virus laden. Good to be careful.
    OM
    "You can do good or you can do well. Sooner or later they make you choose." MI5
    Mod Squad
    2009 F800GS 1994 TW200

  11. #11
    DesmoDerek desmoderek's Avatar
    Join Date
    Aug 2016
    Location
    Indianapolis, IN
    Posts
    393
    I've been using a 4GB conference freebie, erased (not formatted) and loaded with mp3's. always available not matter how I start the bike and turn the radio on. Maybe it is a size issue (she said).
    Andrew
    MOA # 210167
    Mars Red RT White Multistrada 1200 Enduro Bonbler Black i.e. Bonneville Black Scrambler (carb)

  12. #12
    Registered User
    Join Date
    Oct 2016
    Location
    New Hampshire
    Posts
    22
    I was wondering how long it would take for the size thing to come up, so to speak.
    My RT is the Mars Red also--nicknamed the Mars Rover.
    61 R27, 64 R60/2, 82 R100RT, 01 R1100RT, 18 R1200RT, 63 Honda CA110, 65 Honda S90, 71 Honda CB350 and many gone but not forgoten

Similar Threads

  1. R1150 sputter, hesitation upon restart
    By Blacque Jacque Shellacque in forum Oilheads
    Replies: 15
    Last Post: 07-20-2018, 09:26 PM
  2. Replies: 15
    Last Post: 09-22-2014, 02:33 PM
  3. Bike stalled in the rain and would not restart
    By PStakem in forum Oilheads
    Replies: 18
    Last Post: 07-14-2010, 04:53 PM
  4. Slow to restart?
    By JerryAttrick in forum Wedge K-bikes
    Replies: 6
    Last Post: 04-15-2010, 01:30 PM
  5. rebuild.... restart
    By medieval in forum Oilheads
    Replies: 5
    Last Post: 08-08-2006, 05:05 PM

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •