Results 1 to 4 of 4

Thread: 2016 R1200RT-LC with 46K miles runs rough at startup

  1. #1
    Registered User ksb245's Avatar
    Join Date
    Jan 2012
    Location
    Daytona Beach, Fl
    Posts
    40

    2016 R1200RT-LC with 46K miles runs rough at startup

    2016 R1200RT-LC with 46K miles runs rough (shakes, gurgles) when started shortly (15-30 minutes) after a ride (usually starts OK when totally cold). It sounds to me like it is running very rich. Clears out and runs fine after a few seconds. This started happening occasionally about 3K miles ago and now occurs almost every time: lots of gas fill-ups from different stations, hi-test only, cams changed out about 500 miles ago under service bulletin, software build done, no diagnostic codes thrown, new spark plugs installed. No recent changes to engine or electrical additions before this started. I am the original owner; all services completed on time by dealer, extended warranty in affect. Dealer cannot find cause. Any suggestions to what the cause, or solution, might be would be appreciated.
    Karl
    2016 R1200RT-LC San Marino Blue (The Alien)
    2008 R1200RT Sand Beige Metallic (Wife's)
    2014 1600 GTL Gray-Traded; 2011 R1200RT Black/Silver-Traded

  2. #2
    Registered User wetboxerrt's Avatar
    Join Date
    Nov 2015
    Location
    Tennesse
    Posts
    42
    Quote Originally Posted by ksb245 View Post
    2016 R1200RT-LC with 46K miles runs rough (shakes, gurgles) when started shortly (15-30 minutes) after a ride (usually starts OK when totally cold). It sounds to me like it is running very rich. Clears out and runs fine after a few seconds. This started happening occasionally about 3K miles ago and now occurs almost every time: lots of gas fill-ups from different stations, hi-test only, cams changed out about 500 miles ago under service bulletin, software build done, no diagnostic codes thrown, new spark plugs installed. No recent changes to engine or electrical additions before this started. I am the original owner; all services completed on time by dealer, extended warranty in affect. Dealer cannot find cause. Any suggestions to what the cause, or solution, might be would be appreciated.
    What is the service bulletin # for cam replacements? What 2016 RT Vin #'s are affected? Or do they know? Are they dealing with this on a case by case basis? Any help would be appreciated...Thanks
    Last edited by wetboxerrt; 03-03-2019 at 01:31 PM.
    2016 R1200RTW 2014 DRZ400S 2013 FJR1300A

  3. #3
    Registered User ksb245's Avatar
    Join Date
    Jan 2012
    Location
    Daytona Beach, Fl
    Posts
    40

    CAM Replacement

    Quote Originally Posted by wetboxerrt View Post
    What is the service bulletin # for cam replacements? What 2016 RT Vin #'s are affected? Or do they know? Are they dealing with this on a case be case basis? Any help would be appreciated...Thanks
    I was told this is on a case by case basis. My dealer decided the lifters were too loud, notified BMW, got the OK and proceeded. Cams were scratched and turning blue. I was told this is a potential problem with all models of BMWs except the 1600 and one other, even the new 310s.
    Karl
    2016 R1200RT-LC San Marino Blue (The Alien)
    2008 R1200RT Sand Beige Metallic (Wife's)
    2014 1600 GTL Gray-Traded; 2011 R1200RT Black/Silver-Traded

  4. #4
    Registered User wetboxerrt's Avatar
    Join Date
    Nov 2015
    Location
    Tennesse
    Posts
    42
    Quote Originally Posted by ksb245 View Post
    I was told this is on a case by case basis. My dealer decided the lifters were too loud, notified BMW, got the OK and proceeded. Cams were scratched and turning blue. I was told this is a potential problem with all models of BMWs except the 1600 and one other, even the new 310s.
    I noticed mine is getting louder on the right side and my Erica led is shaking hard where before it wasn't...That's why I was asking. Thank you...I will look into this next week.
    Last edited by wetboxerrt; 03-04-2019 at 12:48 AM.
    2016 R1200RTW 2014 DRZ400S 2013 FJR1300A

Similar Threads

  1. Runs Rough - Real Rough?
    By Dimond in forum F-Twins
    Replies: 2
    Last Post: 07-22-2017, 10:56 PM
  2. runs rough at speed
    By twalker in forum Airheads
    Replies: 13
    Last Post: 09-13-2012, 03:01 PM
  3. R1150RT runs rough
    By GreginNH in forum Oilheads
    Replies: 4
    Last Post: 10-13-2010, 12:16 PM
  4. Runs Rough - need mentors
    By afriedl in forum Airheads
    Replies: 14
    Last Post: 03-22-2009, 07:36 PM
  5. r1200rt runs rough at idle
    By bmw4life in forum Hexheads/Camheads
    Replies: 1
    Last Post: 07-28-2008, 02:46 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •